“Vroegah was alles beter en echter.” “Die jeugd van tegenwoordig!” “Vroegah was alles nog goedkoop!”
De oudere generatie kan het vaak nog maar net bijbenen met tegenwoordig heb ik soms het idee…Alles gaat sneller, is hypermodern en supertechnisch. Soms heb ik zelfs het gevoel dat ze -neerkijkend op ons- zich afvragen waar wij mee bezig zijn, want -al doen we alsof we het wel allemaal begrijpen- al dat gedoe er omheen, dat “gebla”, snappen wij dat daadwerkelijk?
Waarom vinden die ouderen bijvoorbeeld een mobiel over het algemeen geen primaire levensbehoefte? En waarom beschouwen wij bijna allen een mobiel als wel zo? Zullen we over 5-10 jaar eindelijk bevestigend te horen krijgen dat het gebruik van een mobiel wel degelijk kanker veroorzaakt? Is het gebruik en de kennis over het mobiel bellen vergelijkbaar dan met de onwetendheid vroeger bij het roken van sigaretten? Zal er dan binnenkort ook praatgroepjes komen om af te kicken? Zullen we weer van voor af aan beginnen, met blikjes en touwtjes? Zal er net zoals ze nu hebben op openbare plekken met roken, ook speciale plekjes zijn om te bellen? Zal Allen Carr een nieuwe bestseller uitbrengen “Stoppen met bellen?” Of hebben we er schijt aan en gaan we gewoon verder met stralen? Zal het doodsoorzaak nummer 1 worden “hij was een mobilofiel, hij belde teveel, may he rest in peace”?
…
Afgelopen weekend toostten wij op Alex z’n jubileumdag in Bergen. Alweer een jaar voorbij… Het gaat snel…
Een vriendin van me schrok zelfs bij de gedachte dat ze 25 jaar gaat worden, een mijlpaal. Nu gaat ze afstuderen en daarna zal ze gaan werken…Binnenkort zal ze haar studententijd achter zich moeten laten…
En als je de kroeg in kijkt helpt dat al helemaal niet; de jeugd wordt qua leeftijd steeds jonger, maar qua uiterlijk steeds ouder. Vooral meisjes tussen de 12-18 jaar zijn lastig in te schatten…Ik verwonder me steeds over hoe ze er uit zien…Dat hun ouders hen niet verbiedt om het huis zo te verlaten?! Zo zag ik er vroeger toch ook niet uit? Al bemerk ik een lichte twijfel in mijn gedachte...
De enige remedie blijkt op dat moment niets anders dan een alcoholische versnapering te nuttigen. En vrijwel iedereen zal het met mij eens zijn dat uitgaan een stuk duurder is sinds de euro. Soms zelfs nog, dat enkelen van ons met weemoed terugdenken aan die gouden “gulden”tijd en anderen nog heftig terugrekenen en zich verbazen over de prijs.
En terwijl ik bij die gedachte bleef hangen, draaiden ze niet kort daarna the Partyanimals in de kroeg…en meer en meer dacht ik aan vroeger..dit nummer..ik zat in de 2e klas, was een jaar of 12/13, dus zo’n ruim 10 jaar geleden…”TIEN JAAR GELEDEN??”, gonst het door mijn hoofd...Toen bekroop mij langzaam een angstig gevoel.
Zat ík nú echt te denken aan vroeger?? Zit ik nu al te klagen over dat vroeger alles veel goedkoper was? Dat de mensen er toen echter uitzagen en echter waren dan nu? En dan die jeugd van tegenwoordig!?
Al gauw begreep ik dat ik ook ouder word en ouder ben…23 jaar en ik behoor nu al tot de jongere oudere generatie…
Dan gaat mijn telefoon.
Vertwijfeld kijk ik er naar en vraag me heel even af of ik hem wel op moet nemen. Maar dan steek ik een sigaret op, denk “ach, dood gaan we allemaal” en neem toch maar de telefoon op…primaire levensbehoefte, toch?
4 opmerkingen:
Het is maar goed dat Passoa in sommige kroegen goedkoper is geworden...
Alex (die dankbaar is dat je zijn leeftijd niet hebt vermeld)
Derek: Ben jij geboren voor 1980 ???
Hoe is het in godsnaam mogelijk dat wij als geborenen voor de 80-er jaren, nog leven?
Volgens de theorieën anno 2004 zouden we toch al lang dood moeten zijn ?
Wij zaten in auto's zonder veiligheidsstoeltjes, gordel of airbag.
Onze bedden en speelgoed waren geschilderd met verf vol lood en cadmium.
Boven aan een trap was géén hekje; wie te ver ging kukelde naar beneden.
Als je wakker werd in bed hoorde niemand dat, en als er écht iets was moest je hard schreeuwen voordat je ouders het merkten.
Flessen met gevaarlijke stoffen en alle apotheekflessen konden we gewoon met onze handjes en beperkte motoriek openen.
Poorten en deuren gingen gewoon dicht, en als je met je vingers er tussen zat waren ze weg.
Op de fiets zat je achterop met je gat op de bagagedrager en probeerde je vast te houden aan de schroefveren van het zadel voor je.
Een helm hadden ze nog niet eens op een bromfiets, laat staan op een Fiets.
Water dronken we uit de kraan, niet uit een fles.
Brood stond stijf van conserveringsmiddelen, na twee weken was een Brood nog nét zo vers als in de winkel.
Kleur en smaakstoffen moeten ook toen al bestaan hebben, want zo rood, groen of geel als die limonade toén was, zie ik ze nu écht niet meer.
Een kauwgom legde je 's avonds op het nachtkastje en stak je 's morgens weer in je mond.
Op school hadden ze maar één maat bank en met zo'n heerlijk gevaarlijke klep d'r aan.
Schoenen waren meestal al ingedragen door broer, zus, neef of zo, en ook je fiets was óf te groot óf te klein.
Een fiets had geen versnellingen en als een band kapot was leerde je vader je zo snel mogelijk om hem zelf te plakken.
We gingen 's morgens weg van huis en we kwamen terug als de straatverlichting aan ging.
Niemand wist waar we waren in de tussentijd en we hadden geen GSM mee! Het bos of een park was een plek om te spelen en géén vieze mannetjes verzamelplek.
Als we naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan te bellen en ook geen afspraak te maken.
Er ging ook geen volwassene met je mee.
Wij aten ook al koekjes en kregen brood met veel boter en werden toch niet dik.
We dronken uit dezelfde fles als onze vrienden en niemand werd er ziek van.
Wij hadden geen Playstation, Nintendo, X-box, 64 televisiezenders, videofilms, surround sound, eigen televisies, computer of internet.
Wij hadden vrienden!
De televisiezender begon pas om 18.00 uur. Dan kwam een uurtje wat leuks voor kinderen en oh wee als je daarna durfde op te staan om op een knopje van een andere zender te duwen (die zaten aan het toestel vast).
Pa bepaalde wat en hoe lang je daarna nog keek.
We hebben ons gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen en er werd niemand voor naar de rechter gesleept.
Dat waren gewoon 'ongelukken' en soms kreeg je er ook nog zelf een extra pak slaag voor.
Wij vochten en sloegen elkaar soms groen en blauw, en er was geen volwassene die zich er druk over maakte, laat staan een lieveheersbeestje die op je jas kroop.
Pedagogisch verantwoord speelgoed maakten we zelf; met stokken sloegen we naar ballen, we bouwden zeepkisten en merkten onder aan de berg dat we de rem vergeten waren.
We voetbalden op straat, en alleen wie goed was mocht mee doen; wie niet goed genoeg was moest maar blijven kijken en leren omgaan met teleurstellingen.
Op school zaten ook domme kinderen, zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wij en kregen de zelfde lessen.
Zij deden soms een klas nóg een jaar en daarover waren ook geen discussies op ouderavonden.
De meester had altijd gelijk. We smeerden onze boterhammen zelf, met een grote mensen mes, en als je ze vergeten was kon je op school niets kopen!
Als je de korst niet at had je een beetje meer honger de rest van de dag.
Wij gingen met de fiets naar school, helemaal zelf, ook in de winter! Als je moeder aan de huisdeur nog naar je zwaaide was je al een watje!
Als je problemen veroorzaakt had waren je ouders het eens met de politie.
Ze kwamen wél om je te halen, maar niet om je er uit te lullen.
Onze daden hadden consequenties,dat was duidelijk en je kon je niet verstoppen.
Wij hadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid.
We hebben moeten leren er mee om te gaan.
Onze generatie heeft véél mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daar bij risico durven nemen en voor de gevolgen in staan.
Hoor jij ook daar bij ?
GEFELICITEERD ! WIJ WAREN HELDEN !!!!!!
Haha..Shit man, kom uit '81...telt dat ook nog? Ik ben wel traag van begrip...ik weet niet of dat nog consequenties heeft...
Wel grappig ja, dat vroeger de knopjes aan de tv vastzaten, ja hihi!
En wat dacht je van het feit dat je al als een techneut beschouwd werd omdat je een plakbandje deed over een deel van een cassettebandje, zodat je er nog eens wat kon opnemen? Tegenwoordig moet je een dvd kunnen branden wil je op hetzelfde niveau gewaardeerd worden...
Vroeger keek je ook tv, nu kijk je reclame met tussendoor een tv programma...
Maar goed, positief punt is -hoop ik althans- als wij oud zijn en bejaard zitten wij in een verzorgingstehuis met internet en plasmaschermen! Ik hoop dat ik dan nog wel weet hoe internet ookalweer werkte...
Het jaar 1977:
-het jaar van de dood van Elvis en Charlie Chaplin
-het jaar van de filmklassiekers "a bridge to far" en "Star Wars"
-het geboortejaar van o.a. Liv Tylor en Thierry Henry
-het jaar dat Frank Williams zijn Formule 1 team opricht en Pelé zijn laatste voetbalwedstrijd speelt
in andere woorden...when dinosaurs roamed the world
Een reactie posten