In tegenstelling tot de economische markt gebeurde er bij mij een mirakel: ik had geld op mijn rekening staan. Voor diegenen die mij kennen, weten dat dit een opmerkelijke toestand is. En nee, ik heb geen bank beroofd. Gezien de huidige crisis is dat eigenlijk ook het laatste wat je wil beroven als je geld nodig hebt.
Na jarenlang nog minder dan geen geld te hebben gehad, stond ik eindelijk eens positief. Toen ik mijn salaris kreeg en ook nog eens mijn maximale IB lening bijgestort zag, was het moment gekomen. Ik besloot mijn rood staan te gaan annuleren. In plaats van een min-duizend-grens als bodem, zou ik mijn nulpunt gaan wijzigen in een écht nulpunt .
Eerlijk gezegd dacht ik dat mijn bank wel blij zou zijn dat ik mijn krediet wilde opheffen. Zijn ze juist nú niet huiverig om geld uit te lenen?
“Ja, ik wil graag mijn krediet aflossen en opzeggen.” “Weet u dat wel zeker?,” vraagt de bankmedewerker mij aan de andere kant van de lijn. “Eh…ja.” “Dat betekent namelijk dat als er rekeningen betaald moeten worden en u heeft geen saldo meer, tsja, dan kunnen die dus niet betaald worden.” “Daar ben ik bekend mee…” En ze vervolgde: “…nu heeft u een doorlopend krediet wat erg gemakkelijk is en bovendien heeft u nog een studententarief… Weet u het wel zeker?” Ik begon waarlijk te twijfelen, maar hield voet bij stuk.
Een paar weken later zag ik tot mijn verbazing dat er nog steeds niets gewijzigd was. Na een e-mail gestuurd te hebben, werd er eindelijk contact met mij opgenomen. Dat ik maar even langs moest komen. Met een geldig legitimatie. Dat zou het makkelijkst zijn. En om te voorkomen dat het dan druk zou zijn, kon ik het beste een afspraak maken. En nee, de papieren konden niet zomaar worden verstuurd.
“Ik stuur u wel even een briefje, dat lijkt mij een beter plan,” vertelde ik haar. Een paar dagen later ontving ik het gewijzigde contract in tweevoud met de vraag of ik het ondertekend retour wil zenden. Alhoewel ik dat laatste verzuimd had, bleek wel mijn krediet opgezegd te zijn.
Tsja, met zulke onlogische en inefficiënte bedrijfsprocessen verbaast het mij eigenlijk helemaal niet dat banken failliet kunnen gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten